Jak si nemocniční lékaři zrušili svoje pracovní místa

Akce Děkujeme odcházíme je zatím snem všech, kteří si přáli rychlou privatizaci a zeštíhlení českých nemocnic. Kdo by čekal, že motorem takové změny budou lékařští odboráři a nakonec i krajské samosprávy? No a vidíte, je to tady. Odboráři si vybojovali masové propuštění. A pak, že nejsme země hodná následování.

VZP navrhuje zrušit 10 000 akutních lůžek. Co to v praxi znamená? Akutní lůžka se od takzvaných následných liší hlavně počtem lékařů, kteří u nich musí být. Ve venkovské nemocnici na obou leží řekněme stařenka se zvýšenou hladinou cukru. Teď každou noc musí kolem ní bdít několik lékařů pro případ přijetí jiné stařenky, musí být fungující jednotka intenzivní péče, připravené rentgeny a laboranti u biochemických strojů. To vše se nyní zavře. Vznikne takzvaná doléčovací nemocnice. Babička bude dál ležet na stejné posteli, horší to budou mít záchranné služby a akutní pacienti s drobnostmi rázu řekněme zlomené nohy, pocestují dále. Nemocnicční sféra dostane prý stejně peněz i za méně služeb. Tedy zbylí lékaři by měli být placeni lépe. To je dobrá zpráva pro lékaře ve fakultních nemocnicích a klíčových krajských. Ti dosud mnoho nestávkovali s výjimkou pár krajů. Je však třeba říci, že razantní postup nejprve neurologů a nyní pediatrů a gynekologů z Prahy dal akci křídla. Tito lékaři se bát nemusejí a úspěch je zaručen. Systém zdravotnictví, jak je léta budován je učinil nepostradatelnými a řeknou-li si o jakoukoli částku menší, než by stála léčba v Německu, dostanou ji.  Je to jako s když někdo drží granát v letadle, prostě se s ním musíte nějak domluvit. A tahle vláda nevypadá, že by se odvážila "střílet".

Jinak je to s těmi lékaři ze severní Moravy a Vysočiny. Tam je nemocnic, že z toho jde hlava kolem. Pokud všichni lékaři, co se počtu stane, odejdou, nestane se nic. Na severní Moravě si Agel po chvilce poradí a i na Vysočině to dají dohromady, pokud bude hejtman chtít (on ale spíše akci rozdmýcháva). Problémem není počet lékařů, lze je postrádat. Potíž je v jejich struktuře- některé obory jsou zasaženy hodně. Ideálním řešením tohoto problému je to, kam to vše směřuje. Lékaři se uklidní slibem navýšení platu po zrušení 10000 postelí. Pak nastane čas ty potřebné zaplatit a zbytek propustit. Ideální by bylo nechat jejich výpovědi v platnosti  (to asi odbory nedopustí). Tedy odejdou v zápětí s odstupným. Toto bylo donedávna považováno za neprůchodné právě kvůli odborům. Teď se to podaří. Lékaři ve fakultních nemocnicích, jistě srovnatelní se zahraničními co se týče medicíny ( ne vždy co se týče vztahu k pacientům) se platově přiblíží kolegům v Německu a systém nejkvalitnější péče se vylepší. Venkovské nemocnice se uzavřou a lékaři, kteří hlavně "chodili sloužit" přijdou o místo.

Zdá se, že je potřeba, aby akce Děkujeme odcházíme začala i ve státní správě a třeba na železnici. A ona začne, částečný úspěch akce bude jasným signálem: Kdo nestávkuje, okrádá rodinu.Hlavně rychle, než odborářům dojde, jak to vlastně je.

Autor: Roman Šmucler | čtvrtek 27.1.2011 9:38 | karma článku: 49,03 | přečteno: 49565x