Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
W

Widmar

10. 8. 2011 20:32
Kolega Šmucler je mladý lékař .....

....a nemůže pamatovat 60. a 70. léta, kdy jsme nastupovali v nemocnici do služby v pátek v sedm ráno a nepřetržitě sloužili do pondělí 15,30. hod. A to na i na chirugických a porodních odděleních , kde se v noci jaksi moc odpočívat nedalo.  Dnešní nářky a protesty mě z tohoto aspektu připadají poněkud žabomyší.......  Ale budou se připomínat opětovně lidská práva . My jsme si ničili zdraví bez nich.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

10. 8. 2011 23:01
Re: Kolega Šmucler je mladý lékař .....

Zdravím, samozřejmě to pamatuji, z devadesátých let a dost jsem se při tom naučil i když je to přehnané- 3 dny jsou moc...

1 0
možnosti
JR

raz

10. 8. 2011 18:32
Pane doktore Děkuji - zůstaňte!

R^

0 0
možnosti
S

Světlonoš

10. 8. 2011 12:54
-

"Samotné zkrácení služeb lékařů nic pacientům nepřináší"

---

jako lekar vam reknu, ze je mi fuk co to prinasi nebo neprinasi pacientum (zvlast od akce DO vim, ze 70% z nich jsou luza). Ja chci mit normalni pracovni dobu, abych mohl zit normalnim privatnim zivotem a krom prace mit cas i na rodinu, konicky, cestovani. Pokud mi nemocnice neda podminky jake chci, tak pujdu jinam. Jsem holt uz generace vychovana na zapade

1 0
možnosti
LS

prochlorperazin

10. 8. 2011 13:38
Re: -

Když Vám připadá 70% pacientů jako lůza, tak proč děláte doktořinu? To musí být dost frustrující. Radši můžete dělat ve firmě, která prodává/vyrábí léky, zdrav. pomůcky aj. Peněz budete mít víc a volného času taky.

Být lékařem není snadné, já vím, mám doktora v rodině a vidím, kolik času tráví v práci a i ve svém volném čase řeší pracovní věci. Ale děsí mě, když vidím/slyším lékaře říkat/psát, že většina pacientů je lůza...

0 0
možnosti
ZZ

Sidonie_11

10. 8. 2011 11:58
Já nevím, ale...

... osobně mi teda nepřijde normální, aby mladý lékař strávil každý druhý (celý!) víkend ve službě. Když v noci z pátku na sobotu se ani pořádně nevyspí, protože mu co hodinu přivezou nějakýho ožralu. :-P

0 0
možnosti
LH

hvarcz

10. 8. 2011 12:13
Re: Já nevím, ale...

je to zvláštní povolání a jinak než praxí nelze naučit, vojáci, policisté, hasiči a jiní mají také pohotovost, že po škole berou málo - jestli 14 000 tak to je fakt málo - je normální, ale musí mít perspektivu zvýšení platů, na druhou stranu pokud množství peněz ve zdravotnictví neporoste musíme se zamyslet kolik doktorů je třeba, jestli vysoké školy obecně neplatit - to mě fakt dojme když 90% učitelů jde jinam - a jestli potřebujeme gama vydličky

0 0
možnosti
B

buta

10. 8. 2011 11:19
Je to prostě špinavá,smradlavá a podřadná práce

která kromě pacienta  (který za to nechce platit a často ani nechce být léčen) nikoho nezajímá. Vždy patřila mezi kejklíře na pouti, prostě na periferii společnosti. Posledních 200 let se medicina vědeckým rozvojem snažila získat zdání prestižního povolání, což se jí dařilo v rovnostářských společnostech. V tržním hospodářství které je regulované "sociálními inženýry" ale společnost nikdy nedovolí aby pár mastičkářů a ranhojičů "vydíralo" svojí prací většinu společnosti a vždy je bude držet zkrátka.Takže se budou stále hrabat v krvi,výkalech,hnisu třeba 200 hodin týdně s platem jako kominík či žumpař a nikdy nebudou hodnoceni třeba za vyndání nádoru z mozku dítěte stejně jako technik co opraví karburátor u BMW. Společnost to nikdy nedovolí a jen psychologicky bude lékařům mazat dál med kolem huby tvrzením o prestižním povolání, prvním místem na žebříčku váženosti apod. Takže racionálně a tržně vzato je to opravdu podřadné a při tom velmi náročné povolání.

0 0
možnosti
K

Kozel_

10. 8. 2011 11:15
Nejsem lékař

Ano, četl jsem vícekrát o rezidentech v USA, kteří jsou v nemocnici nonstop. Slouží dlouhé hodiny, když jsou na ubytovně, tak mají v podstatě i tam určitou pohotovost - jsou dosažitelní. Na jednu stranu přetěžování, na druhou se lékař tak něco naučí rychleji. A je tu vědomí poslání. Rezident bere mizerné peníze, atestovaným lékařům dělá poskoka - a slouží dlouhé hodiny.

U nás páni lékaři si uměli vykřičet jej jednu věc. Západní platy. Ale bránili se mít dlouhou pracovní dobu, jak je na Západě běžné. Omílaly se nízké platy nástupních platů (zde snad první rok nejde o pozici rezidenta, ale spíš se tomu říká intern, jestli se nepletu). Nemluvilo se o tom, že jde spíš o studenta, který podobně jako učeň dostává určité peníze za polokvalifikovanou práci a hlavně se dál učí. Atestovaní lékaři jsou u nás placeni dobře, to platilo i v době před vynuceným zvýšením tarifů. Plat padesát tisíc je víc než dvojnásobkem průměru, víc než dvojnásobkem platu zdr. sestry s Bc. vzděláním.

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

10. 8. 2011 11:04
Kolik hodin má lékař sloužit?

To je jednoduché a prosté- tolik hodin ke kolika se zavázal v pracovní smlouvě a kolik je ochoten DOBROVOLNĚ vzít navíc.

Pokud se vám to nelíbí najděte si zaměstnance který vám podepíše jinou pracovní smlouvu a nebo bude rád dělat vyšší přesčasy.

Ale nikdo není povinen otročit v jakémkoli zaměstnání když se mu nelíbí pracovní podmíky. Výpoveď smlouvy je zcela korektní a je irelevantní že nemocnice pak nebude schopna zajistit lékařskou péči. Není povinen pracovat za podmínek které se mu nelíbí. (nemocnice mu není povinna ty podmínky dát ale pak se holt musí obejít lékař bez nemocnice a nemocnice bez lékaře)

4 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik