Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
SK

slava kunst

3. 8. 2011 1:31
Vážený pane doktore, nechci Vás obviňovat

z neznalosti nebo ze záměrného zatajení důležité části informace.

Ale... proč jste od svých slov nepřipojil část o úloze správních rad Vámi zmíněných nemocnic? O jejich trochu odlišném způsobu řízení od toho našeho evropského, a vůbec českého? I o trestních i civilních řízeních a jejich koncích v případě ředitelského pochybení? 

Zkušeností máte dost a blbej také nejste, takže kde se bere to opomění?  

Chápu, že hájíte lékařský stav, ale nevytrhujete věci z kontextu a napište o pečlivé kontrole takového ředitele, který je pod neustálým dohledem a riziko jeho selhání je dobře fungujícími mechanizmy omezeno na minimum.

Fakt je však ten, že ředitelem nemocnice v ČR nemůže být kdekdo, ale ministrem může být kdejaký... člověk bez jakékoli kvalifice a sebemenších předpokladů pro funkci.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

10. 8. 2011 10:45
Re: Vážený pane doktore, nechci Vás obviňovat

Použil jsem data z USA, neboť česká nejsou, bohužel... Ano, tamní nemocnice jsou často řízeny poněkud jinak ale tato studie srovnávala podobné nemocnice ve stejném systému s rozdílem, kdo je řídí lékař či nelékař. Nic více, nic méně. Trestní a jiné právní problémy řešeny nebyly a není o tom ten článek. Ale asi, kde je méně poškozených, tam je asi i méně soudů...

0 0
možnosti
P9

pavel 99

3. 8. 2011 0:21
No chybně máte už jenom ten "vzorek"

300 "nejlépe hodnocených nemocnic" (mimochodem - kým nejlépe hodnocených? pacienty? jinými lékaři? pojišťovnami?) není reprezentativní vzorek, ze kterého by šlo činit závěry platné pro všechny lékaře.

Ostatně takový profesor Pafko, ve svém oboru nezpochybnitelně špičkový odborník, pokud "zabrousil do ekonomie" tak neznalostí udivoval i vyučené živnostníky řemeslníky, kteří diskutovali, zda si ve článku nedělá legraci. Obdobně "odcházející/neodcházející lékařští odboráři" svojí neznalostí např. výpočtu procent rovněž přiváděli leckoho v úžas.

Jinými slovy - z vytržené "špičky Gaussovy křivky" nelze dovodit celý její průběh.:-/

0 0
možnosti

Roman Šmucler

10. 8. 2011 10:47
Re: No chybně máte už jenom ten

Ten vzotek 300 nejlepších nemocnic je dán uznávaným žebříčkem s mnohaletou tradicí- o zařazení na něj se diskutuje ale většinově přijímán. Souhlasím, že mnozí lékaři jsou ekonomicky negramotní, což je škoda a o tom to je. Prof. Pafko je specifický příklad. Skvělý lékař a skvělý manager- vybudoval velmi úspěšnou kliniku. Má právo na svoje politické názory ale mnohému rozumí.

0 0
možnosti
VS

Vlada_07

3. 8. 2011 0:16
Ani ředitel lékař

nezabránil v mnoha případech nespoutanému  rozkrádání mateku nemocnic. Který ředitel - lékař - dokázal nakupovat tak, aby se to dalo při přivření oka označit jako hospodárné? Vzpouru LOKu měli v nemocnicích i ředitelé lékaři. Nevidím žádnou souvislost mezi příslušností k medicinskému oboru a  racionálním použitím šedé kůry mozkové pro řízení instituce. Nemohu souhlasit, Vaše tvrzení jsou velmi nepřesvědčivá.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

10. 8. 2011 10:48
Re: Ani ředitel lékař

No ta studie ukazuje, že ten rozdíl tam je. Krást může lékař i nelékařbale rozhodovat třeba o budoucnosti onkologie, to každý nemůže...

0 0
možnosti
VS

Vlada_07

3. 8. 2011 0:12
Ani ic. ředitel lékař

nezabránil v mnoha případech nespoutanému rozkrádání a tunelování majetku nemocn

0 0
možnosti
AP

AlesPresler

2. 8. 2011 18:31
Pane Šmuclere,

bohužel nemám k Vašemu příspěvku co dodat, neboť jsem ho nečetl. Jak vidím změť písmen bez odstavců, nějak mě to odrazuje...

0 0
možnosti
CJP

Ctihodnost Já První

2. 8. 2011 19:38
Re: Pane Šmuclere,

Přesně tak. Ale to je autorův dávný problém. Prostě nahodí blog ve špatně čitelném slepenci.    Rv

0 0
možnosti
DK

dakram1

2. 8. 2011 18:27
Ach jo...

Jen skromný dotaz...a může ekonom dělat lékaře...když se od dětství zajímal o medicínu...maminka byla lékařka...prostě to považuji za hloupou úvahu...

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik