Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Alexandr Špáta

27. 1. 2011 13:20
Víte pane Šmuclere,

já Vám moc nedůvěřuji. Mj i pro chválu Julínka. Jen stručně a vzorkově. Chápu, že Vám jen na těch poplatcích tedy vyhovuje, že žádný pacient si těch 60-65 poplatků nepamatuje a že Vám tedy tou chválou vyhovuje, že neví, kdy vlastně platit. A kruciální podstata - to je přece skutečnost, že veřejné pojištění - tedy standard bude důsledně oddělen od nadstandardu - tedy připojištění a to tak, aby ten nadstandard, připojištění nemohlo absolutně nijak ovlivnit ten standard. Nikde jsem tohle zásadní nenašel u Julínka, ani u Vás, ani u TOP. Vlastnictví pak je lhostejné už jen z ústavy pouze do té míry, jak bude vše nastaveno a jak bude schopno eliminovat touhu po zisku u toho soukromého nad etický rámec a jak bude ev. vypadat ten managment u nesoukromého. Popřípadě jak bude vypadat to nastavení, aby udrželo zdravotnictví v nějakých rozumných ekonomických mezích v jeho cenách - tedy ve smysluplném rozmístění z hlediska dostupnosti. A to nemluvím o Julínkových vědomých tunelech.

0 0
možnosti
GMX

Glock Mark XIII

27. 1. 2011 14:57
Re: Víte pane Šmuclere,

Rozdělení standard vs. nadstandard doteď není známé, proto ho hledáte zbytečně.

.

A až půjdete na operaci totální endoprotézy např. kolenního kloubu, tak poznáte "výhody" dnešního stávajícího systému - buď budete souhlasit se standardní náhradou, kterou bude potřeba za 5 let reoperovat a která nabízí omezenou hybnost a kterou VZP hradí ze 100% (vy neplatíte nic) NEBO si zaplatíte náhradu, která vydrží dvojnásobek času, namísto 90 stupňů se ohýbá do 110 stupňů, ale VZP z ní nehradí ani halíř, takže si budete muset připlatit ne rozdíl mezi tím standardním šuntem a tímhle skvělým materiálem, ale 100% ceny té lepší náhrady, což bývá pár desítek tisíc. POTOM POCHOPÍTE, proč někteří chtějí, aby o svém zdraví mohli rozhodovat sami a ne nějaká pitomá zdravotní pojišťovna skrze sazebník položek plně hrazených ze zdravotního pojištění.

.

Já chci mít možnost volby (byť ji nemusím využít) a přitom nebýt bit za to, že se o své zdraví chci starat lépe než je stanoveno na nějakém pitomém papíře!!!

0 0
možnosti
Y

yyyj

27. 1. 2011 13:18
Lékařů v nemocnicích je moc. Moc je i nemocnic.

Žil jsem 4 roky se studentkou medicíny a 4 roky s MUDr.Bc. a vím, za kolik nastupovala na "kolečko", kolik platila za některé stáže, kolik za 1: atestaci. Ke druhé jí nic nenutí, já bych jí nutil, je ale už šťastně vdaná a čeká dítě, což by, ani jedno, se mnou nikdy neměla. Nemůže sloužit a tak po 7 létech praxe, 1. atestaci, schopnosti překládat medicínské texty z angličtiny, nebere čistého ani 25 000,- Kč.

Sám jsem už doživotně odsouzen k pravidelným návštěvám lékařů a braní léků, ....

Opravdu nevím, na kterou stranu se postavit. 

0 0
možnosti
Y

yyyj

27. 1. 2011 13:29
Lékařů v nemocnicích je moc. Moc je i nemocnic.

Mám "nějaké problémy s odesíláním", tak se za duplicitu nezlobte.

0 0
možnosti
TX

Tomas_X7

27. 1. 2011 13:16
Transport versus kvalita intenzivní péče

Mělo by se začít v rámci možností objektivně vyhodnocovat, ve kterých případech je pro pacienta výhodnější, aby jel raději 150 km zajištěný špičkově vybavenou záchrankou do velké nemocnice s jejími možnostmi intenzivní péče včetně akutních životzachraňujících zákroků a akutní diagnostiky nebo aby byl odvezen 20 km do malé nemocnice, kde sice bude podstatně dříve, ale k případné špičkové péči se dostane až následným převozem, a tedy často mnohem později.

Například akutní uzávěr srdeční tepny při STEM infarktu myokardu se dnes odstraňuje  vnitrotepenným zákrokem, který rozhodně ve většině nemocnic dělat nemůžou z důvodů vybavení i z důvodů personálních. Pokud by se zrušením nemocnic posílila kapacita v těch velkých a kvalita zajištění při převozu, pak by  možná efekt/cena dramaticky vzrostl. Ale kdo to skutečně spočítal jinak, než hrubým odhadem?

0 0
možnosti
MP

misule.pe

27. 1. 2011 15:23
Re: Transport versus kvalita intenzivní péče

Takhle to už ale v určitých případech funguje - těžké poranění se vozí na traumacentrum rovnou z terénu, stejně tak infarkt, popáleniny apod... Záchranka už dávno není ta holá "dvanácsettrojka", jak to známe ze starých seriálů. Taky si myslím, že pro pacienta je větší profit z delšího zajištěného transportu na špičkové pracoviště než krátká cesta do okresní nemocnice.

0 0
možnosti
L

lexbex

27. 1. 2011 13:06
Pravda

Konečně někdo napsal, jak to opravdu je. Lékaři odcházejí , ale v podstatě mimo Vysočiny je lze  v  nahradit . Tady je velký problém, protože hejtman Běhounek (ČSSD) a ředitel nemocnice Jihlava Velev ( ještě před rokem místopředseda LOK), proti svým nepůjdou, tady platí to známé čím hůře tím lépe = pro ČSSD.

Kdo asi může za to, že jsou na Vysočině nejnižší lékařské platy. No, samozřejmě kraj a vedení nemocnic, oba se chovají jako naprostí diletanti. Neexituje pořádná koncepce zdarvotní péče. Z toho plyne ,že neexituje krajská nemocnice. Ve všech nemocnicích jsou lékaři na holých platech, protože to ani jinak nejde- všech 5 nemocnic horečnatě staví, všude jsou CT ,nukleární medicíny, onkologie......

Ale oddělení jsou poloprázná a všude je perzonál a to něco stojí .......  

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

27. 1. 2011 15:49
Re: Pravda

Pravdu díte. Stačí se podívat na nemocnici v Pelhřimově.

0 0
možnosti
RB

RumBraz

27. 1. 2011 12:53
Privatizace alá Šmucler?

Většinový podíl v Městské nemocnici Mar. Lázně získala Šmuclerova společnost v roce 2008 a to i přesto, že ve výběrovém řízení skončila s nižší nabídkou až na druhém místě. Za podivných okolností tehdy dali zastupitelé Šmuclerovi přednost před jednou z firem ze skupiny PPF podnikatele Petra Kellnera. Zastupitelé své rozhodnutí zdůvodnili tím, že nabídka Šmuclera byla serióznější, protože se zavázal zachovat rozsah zdravotní péče a funkci nemocnice, „bez níž by Mariánské Lázně přestaly být lázeňským městem“. „Místním lékařům a sestrám nabízíme perspektivu - nástupní plat lékaře se bude pohybovat okolo částky 2500 eur,“ sliboval tehdy Šmucler.

A jak to vypadá v ML na začátku roku 2011? „Nemocnice je personálně v troskách, v podstatě na okamžité zavření. Od 1.2.2011 nejsou pokryté služby, sestry z domácí péče si stěžují na obtížný kontakt s ošetřujícími lékaři kvůli neznalosti češtiny, na lůžkách následné péče není v pátek po obědě již přítomen žádný lékař."

0 0
možnosti

Roman Šmucler

27. 1. 2011 13:01
Re: Privatizace alá Šmucler?

Ale, ale. Naše nabídka neskončila na druhém místě ale vyhrála. Nemocnice běží , žádný med to není ale ani jsme neomezili péči. Lékařům i sestrám stouply mzdy. jiná otázka je kdo z lékařů se chce stěhovat do ML. je jich méně, než bychom chtěli a to máme dvojnásobné platy proti Praze. tedy peníze nejsou samolékem.Te´d ji možná omezí stát a pak to bude, jak říkáte. Budou lůžka následné péče a tam lékař neslouží. Konečně, takto to dělají Němci v Bavorsku. Tam funguje pro veliký kraj na akutní příjmy jediná nemocnice Weiden.

0 0
možnosti
JN

tojsouveci

27. 1. 2011 12:51
To jde?

". Ideální by bylo nechat jejich výpovědi v platnosti  (to asi odbory nedopustí)."

.

A to jde? Odbory mohou zabránit tomu, aby výpověď, kterou podá zaměstnanec, byla přijata?

0 0
možnosti
HK

tnx

27. 1. 2011 13:03
Re: To jde?

Mohou. Staci, kdyz budou pokracovat dal ve vidirani. Kdyz nevezmete zpet vsechny, tak se nevrati nikdo. Bude zalezet, jak se k tomu postavi reditele nemocnic a hejtmani. Pokud budou mit silnou pozici a dokazou se k tomu jasne postavit, tak to budou mit odbory tezke. Prece jen i doktori jsou lide. Kdyz budou vedet, ze maji na vyber odchod s odstupnym a nebo misto, tak se muzou vykaslat na ostatni a radsi to misto vzit. Ale to predbihame.

0 0
možnosti
Y

yyyj

27. 1. 2011 12:47
Lékařů v nemocnicích je moc. Moc je i nemocnic.

Žil jsem 4 roky se studentkou medicíny, 4 roky s MUDr.Bc. a vím, za kolik nastupovala na "kolečka", kolik platila za některé stáže, kolik za první atestaci.

Má za sebou 7 let praxe a 1. atestaci, do druhé jí zatím "nic" nenutí (na co), je těhotná, nemůže dělat přesčasy a nebere 25 000,- čistého.

Lékaři vydrželi skoro potichu víc než 20 let. Nyní s odboráři nastartovali svou výpovědí zdravotnickou reformu. Nevím, na kterou stranu se postavit, jsem na lékařskou péči a léky doživotně odsouzen.

0 0
možnosti
AD

Arth Druhý

27. 1. 2011 12:52
Re: Lékařů v nemocnicích je moc. Moc je i nemocnic.

Je to pořád o tom samém...  oni reformu nenastartovali - to je lež.

Reforma prostě začíná - a oni se jen vezou a chtějí této situace využít pro vlastní prospěch.

Článek je napsanej přesně.

:-)

0 0
možnosti
L

lilljegren

27. 1. 2011 12:38
Pan doktor

Smucler by asi mel problematice rozumet. ze se tam ale nezminuje o stovkach hodin prescasu, vikendy nevikendy, prace od nevidim do nevidim, je podivne. Vzdyt je spousta lekaru, co ma podepsany 2 smlouvy, tedy 2 pracovni uvazky. A to enormni mnozstvi prescasu, ktere jsou doktori nuceni slouzit, jednak aby si vydelali, ale take znamena, ze jich  zrejme takovy prebytek, jak tady pan doktor lici, neni.Nakonec prakticke zkusenosti pacientu . nocni nebo vikendova sluzba - jeden lekar pro nekolik oddeleni,nocni problem na interne prijde resit prave slouzici gynekolog. Vzdyt stacilo, aby lekari odmitli prescasy a byl prusvih. Skoro to vypada ze blog je psan na objednavku. .. Tak nevim...

0 0
možnosti
L

lilljegren

27. 1. 2011 12:42
Re: Pan doktor

Cimz jsem tedy chtela rici, ze pokud budou lekari pracovat v souladu se zakonikem prace tolik hodin, kolik je povoleno, tak ubytek 10 000 luzek nebude znamenat zadne propousteni nebo nevzeti zpet, i kdyz treba ne do stejne nemocnice. Lekaru nadbytek nebude.

0 0
možnosti
MM

Martinez3S

27. 1. 2011 12:37
Pane doktore, nemůžu se ubránit dojmu,

že je to hlavně o lidských kvalitách... A může se jednat třeba o lékaře nebo v jiných případech o prodavače, mechaniky (v podstatě o jakoukoliv profesi...).

Mám dvě osobní zkušenosti z Vaší nemocnice v Mar. Lázních a obě jsou od sebe diametrálně odlišné. V prvním případě jsem si dovolil "obtěžovat" lékaře po desáté hodině večerní, což mi dal náležitým způsobem najevo. Nu, nenechal jsem to být a výsledkem bylo, že jsme na sebe ječeli na chodbě ve špitále, protože nejsem dobytek, ale pacient, což si dotyčný pan primář zřejmě neuvědomil... A já si fakt už tyhle věci nenechám líbit!

Druhá zkušenost je täké z Vaší nemocnice. Lékař, který se mne ujal (přijel jsem s bolestí v hrudníku) byl naprosto obrovský profesionál! Klobou před ním dolů!! Ve finále jsem se dozvěděl, že má za sebou praxi v zahraničí a leccos mi v tu chvíli došlo...

Ono to fakt není jen o penězích, ale o tom, jak kdo chce tu svou profesi vykonávat... Nu, přeji panu Engelovi a jeho kolegům hodně stěstí, budou ho potřebovat!

0 0
možnosti
LJ

lolek77

27. 1. 2011 12:37
Také si myslím, že nemusí být v každé díře špitál.

Když se Vám stane úraz v cizí zemi a nejste boháč dovolí Vaše pojišťovna aby Vám dali ortézu a operaci povolí jen doma. Ujedete 600 km ani nehlesnete. Tady se o dojezdu 30 km diskutuje jako by to bylo na konec světa. V mnoha zemích se dělají drobné zákroky na ambulancích. U nás si praktičtí lékaři i specialisté zvykli napsat papír a vše co smrdí prací poslat do špitálu. V tomto ohledu chápu nasranost špitálních doktorů. Nemají prachy soukromníků, ale práce se valí. Takže i tady by mohl nastat průvan. Nemohu si ovšem odpustit svoji obvyklou poznámku, že způsob, který vysokoškolsky vzdělaní lidé použili je hnusný a hloupý. To druhé dobře popsal autor článku.

0 0
možnosti
MZ

zajicek8

27. 1. 2011 15:39
Re: Také si myslím, že nemusí být v každé díře špitál.

Ono to není o tom, že praktici a  ambulatní specialisti posílají vše do nemocnice, protože se jim nechce dělat, ale proto, že ZP jim tyto zákroky neuhradí.

Proč? Protože si někdo vymohl, že je mohou dělat pouze v nemocnici, protože je 0,01% pradvěpodobnost komplikací.

A tak stehy vytahují v nemocnici, operace křečových žil je na týdenní poležení ( už v r.1980 byla na Kubě dělaná ambulantně), nemocnice vám zopakují vyšetření, které dělal praktik atd. atp.

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik