Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

huhu007

26. 12. 2010 10:03
Hehe

napsaný článek je velkohubou snůškou kravin a konglomerátem všeobecně známých politických plků a některých rozumných věcí. Jen pár otázek: 1) jak se bude posuzovat "výkon lékaře"? a) počtem vykázných výkonů b) mírou finančního zisku pro nemocnici c) šíří spektra výkonů a mírou bezpečnosti daných výkonů pro pacienta. d) intenzitou, kterou danný jedinec vylizuje řiťku nadřízeného. 2) jakým způsobem soudruh Šmucler koncentruje pacienty na pohotovosti? Ano je to dobrý nápad a v řadě zemí to tak funguje. Fór je v tom, že musejí existovat příšlušně specializovaní doktoři a že oni stejně musejí být na telefonu, zvl. pak ve větších centrech. Nedovedu si představit jak by se to dalo udělat v horizontu1-2 let aniž by tím člověk neudělal nepřijatelný kompromis s patient safety. 3) 2 miliardy VZP určitě pozná, jelikož přebytků na jejich účtech je 0. Těch 14 mld mají menší pojiš´tovny a to vlivem zdravějšího a bohatšího a mladšího kmene pojištěnců. Zde je vidět, jak má pan Šmucler přehled.

0 0
možnosti

huhu007

26. 12. 2010 10:16
Re: Hehe

4) "půjčky" na postgraduální vzdělání? Chacha to budeme jediná země, která by to tak měla. Dokonce ani v USA neexistují platby za pg vzdělávání (narozdíl od pregraduálního) s výjimkou některých kurzů. Ale zpoplatnit pregraduální vzdělávání, to by se hošanům, co ve zdravotnictví dobývají rentu, moc nezamlouvalo, že? To je jen další způsob jak omezit volný pohyb pracovní síly za lepším. Mám nápad, Šmuclere: dobře lékaře zaplať a nebudeš je muset vydírat pomocí umělého předlužení, které lékař, chce-li se vlastně plnohodnostným lékařem stát, musí podstoupit. Tohle je jen další nástroj, jak ofce udržet v ohradě. Koncekonců vzdělání dávají mladším lékařům pouze jejich starší kolegové, kterým za to managorský ksindl nic extra neplatí, tak jaképak půjčky a náklady.

Šmuclínek je jen další typ hochštaplera, který si koupil akademický titul. Samozřejmě - šlo by doktory platit dle jejich výkonu. ale v tom případě by bylo nutné podobně jako v kterékoli jiné profesi zdravotnictví ..

0 0
možnosti

kuchl

22. 12. 2010 18:27
Méně doktorů , méně nemocnic

kvalitnější a dražší péče . Občan konečně pochopí , že neplatí socialistické : " lid má právo na zdraví " a začne se zamýšlet i nad stylem svého života ...To je absolutně nejekonomičtější řešení .

0 0
možnosti

simsII

22. 12. 2010 15:21
Když vidím

a ještě hůře slyším lídra protestů lékařů, dr. Engla, tak mi je z jeho argumentací a doporučení nevolno. Jeho demagogická rétorika, která jen nabádá všechny ke zmaru mi připadá, že by měla patřit spíše do nějaké průmyslové haly, kde se vyrábějí skleněné kuličky na cvrnkání. Jeho styl je konfrontační, čím hůře, tím lépe. Přepočítávání výpovědí je nejdůležitější činností. Nikdo se nezabývá tím, že naše zdravotnictví nemá optimální počet lékařů na počet obyvatel, že se na odděleních živí lékaři navíc. Nikdo se nezabývá, jakou to mají oni lékaři medicínskou úroveň.  A že ti co nejvíc křičí, že odejdou mají z nového většinou strach. Ono udělat díru do světa v tak rozvinutém systému péče jakou mají v sousedních zemích, nebude tak snadné a k tomu ona jazyková kompetence. Lékaři ze Slovenska se prý k nám docela těší, protože je jejich tvrdá měna až tak neuspokojuje. Příkladem jsou magistři z lékáren.

0 0
možnosti

Alexandr Špáta

22. 12. 2010 13:03
Jen Vám připomenu,

proč jsem níže reagoval, jak jsem reagoval. Vy jste uvedl, že by si VZP ani nevšimla oněch 2 mld vyplacených nemocnicím na platy lékařů. A tam jste minimálně nepřesný. Ty přebytky mají ostatní pojišťovny. Nikoli VZP - a ta už měla nulu myslím od počátku prosince. K tomu jste se nijak nevyjádřil. Znovu VZP přebytky nemá, proč tedy šijete do ní? Podle toho, co o zdravotnictví vím, se vůbec nedivím, co se v něm děje a k jednoduchým řešením jsem již skeptický. Zdravotnictví tak jednoduché není a zatím bylo spíše chaoticky rozvrtáno - už jen Vaše teze o tom dostat ty přebytky oněch pojišťoven mimo VZP na platy lékařů. Hezky jednoduchá věta, ale poněkud složitější realizace, nemyslíte?

0 0
možnosti

Roman Šmucler

22. 12. 2010 13:44
Re: Jen Vám připomenu,

Tak do konta VZP nevidím. Pojišťovny přiznaly cca 13 miliard přebytků- asi nemohou být jen u těch malých ale i kdyby byly. letos stoupne výběr pojištění, za rok zase, při troše snahy, ty 2 miliardy najdou, jak dál píšu. Máte výpis z konta VZP, pokud je tam nula, rád to doplním do článku.

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 12:49
Závěrem,děkuji za tu diskusi

Ještě o Německu, syn mého pacienta tam pracuje. Odešel tak jako atestovaný gynekolog z Bohunic.Manželka nepracuje.On však je schopen z paltu uštřit 1 mln Kč

ročně,příští rok se vrací / po 10 letech se vrací a kupuje praxi/.Jeho nemocnice mu platí víkendové stáže/ i v Ostravě, včetně letenky/ Práce klidná a je jí méně nž u nás.

Němčinu vás naučí. Bei mir Deutsch ist kein Problem, ich habe Deutsch an der Oberchule vor 40 Jahre gelernt! Fur jungen Leuten ist es eine Frage eines Jahres

Deutsch zu beherrschen.

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 13:02
Re: Závěrem,děkuji za tu diskusi

Jinak, s vaším názorem na centralizaci péče, souhlasím.Ale je třeba zdokonalit

ambulantní péči. Po noční domů, správně. Je třeba ovšem navýšit cenu lékařské práce / o 100% ?/ aby se zachovaly mzdy alespoň na současné úrovni, ale bez služeb.Bude pak třeba i o něco míň lékářů.Ale to neprojde ....

Pěkné vánoce R^

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 12:41
To snad ne

"Stojí to ale ukrutně mnoho peněz."....

Já jsem bral  13 Kč/hod, pak 17, pak 25/hod.... v roce 1994 když jsem odcházel

do privátu jsem měl výplatu 10 000 Kč čistého i se službami / 130 hodin/

Můj známý , tesař, bral 12 000 čistého. Kolik platíte lékaři na službě...?.

Já jsem naposledy sloužil na JIP /jako soukromý/ za 54/hod /70 /hod během víkendu/, bylo to v roce 1995.Co se týce pracovního vytížení, bylo to tak 50/50, s tím že ten "dopčinek" na službě nestojí za nic. Zkuste si to.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

22. 12. 2010 12:45
Re: To snad ne

Jasně, je to málo. Teď (alespoň my) ale platíme více. Když to pronásobíte počtem lidí včetně sester a sanitářů, připočztete další náklady je to mnoho miliónů v maličjké nemocnici. Dát je doktorům za práci přes den, je všeobecný klid a pacienti mají lepší péči. Od vyspalých doktorů u nás a velkého týmu v krajské nemocnici- pokud jde o infarkty, mrtvice, polytrumata. nemluvím o drobnostech, což je 90% přišedších, to zmákneme i bez RTG a biochemie.

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 12:30
V nemocnicích nesmyslně přespávají rentgenolo

gové a bochemici ?Já už nesloužím 15 let., sloužil jsem oddělení, JIP, RZP i LSPP

v okresním městě, JIP interny asi 15 let a mohu vám říct,že dnes ani před 1989 rentgenolog  ani biochemik v noci nesloužil. Když byl třeba rentgenolog, zavol se / kvůli CT především/. Biochemici sloužili přechodně víkendy / kšeft bývalého ředitele nemocnice, který byl i ředitelem nemocnice, tyto služby skončily rokem 1989/

.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

22. 12. 2010 12:33
Re: V nemocnicích nesmyslně přespávají rentgenolo

Omlouvám se za nepřesnost, sloužit musí ze zákona (žádný výmysl) biochemie a RTG- tj. střední personál. Příslušní lékaři jsou na zavolání. Stojí to ale ukrutně mnoho peněz. Ten rentgenolog stejně každou chvíli slouží, RZ přiveze složitou věc, chirurg na to nestačí, vezou se mu snímky domů anebo se na něj čeká. Ve velké nemocnici by šlo vše jak na drátkách. jenže je jakoby dostupnost JIP v každé větší obci.

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 12:21
Pán Šmucler se prezentuje jako lékař, ale dnešním

článek ukázal co si mysli o nás, lékařském plebsu.

Ještě jednou pohotovost.Aby se dalo všechno stihnout během dne, co se má,musí být lepší vybavení ordinací praktiků i speialistů. Ordinace německého praktika má i4 sestry. 10 místností a několik přistrojů / USG, EKG a tlakový ,Holter,defibrilátor,spirometr, oxymetr, rektoskop, může být GFS, štěrbinová lampa,

oftalmoskop...... / .Pojišťovna všechno uhradí a medicína je o něčem jiném.

Srovnejte přístup našich pojišťoven.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

22. 12. 2010 12:27
Re: Pán Šmucler se prezentuje jako lékař, ale dnešním

Já se zabývám medicínou v pohraničí a dost o tom vím. Spousta praktiků tam tohle vše má a nasmlouvala i třeba gastroenterologii a chodí jim tam specialista. Ono to chce se snažit. Jasně , nejsme bohatí jako Německo. Ona uklízečka a učitel se tu nemají také jako v Německu. Musíme to ale řešit, krok za krokem. Můj článek bych o nemocnicích o ambulantních také klidně napíši, to je zas jiné téma.

0 0
možnosti

kosciuszko

22. 12. 2010 12:12
Nezlobte se, nemáte pravdu

Aby se omezilo služby, je třeba omezit dostupnost zdravotní péče. V Polsku stojí návštěva pohotovosti 100 Pzl / při zavedení poplatku to bylo 1000 Kč/, pokud se jedná o jednoznačně indikovanou návštěvu , poplatek může být odpuštěn.Klíště

se tahá doma, nikoli na pohotovosti , s  lehkým nachlazením, chřipkou jinak zdravý člověk na pohotovost nechodí.Je rozdíl jestli diabetik s teplotami jde zavčasu ke svému praktikovi, nebo se po 3 dnech nechá přivézt rychlou o půnoci s glykemií 60 mmol/l, zažil jsem už takového pacient s glykemii90 mmol/l, byl v komátu, co 2 hodiny

laboratoř..... etc, 2 dny kolem něj běhal doslova celý špitál. O tom to je.

0 0
možnosti

Roman Šmucler

22. 12. 2010 12:23
Re: Nezlobte se, nemáte pravdu

Ale kdepak!! V malých nemocnicích nesmyslně prespávají rentgenologové, biochemie atd.- ěžcí pacienti ale míří jinam. Pokud tam bude doktor, co pohlídá ležící pacienty a ev. pomůže lidem z okolí s drobností a ostatní sanity odvezou do komplexníxh nemocnic 40 km, je to optimální. V Německu to funguje. Tam se bude spousta lidí divit , až se tam skutečně vypraví!

0 0
možnosti

scabies

22. 12. 2010 12:10
uprimne pane Smuclere,

nemyslim ze problematice rozumite. Osobne vas povazuju za dalsiho z papalasu ceskeho zdravotnictvi (po boku prof. Benese a podobnych), ktery nevi o cem mluvi. Muze za to jednak vas obor (dermatologie je preci jen dost stranou bezne mediciny), jednak jste nikdy nepracoval v okresni nemocnici na pozici bezneho lekare. Ja jsem si prosel vsim moznym, delal jsem 3 roky chirurgii v okresni nemocnici, pak par let v Nemecku na soukrome klinice a nyni pracuju na univerzitni klinice ve Vidni. Problematika fakultek je uplne jina nez problematika okresnich spitalu, zejmena protoze fakultky maji mnohem vic penez od statu, jsou tam lepsi platy, a je prezamestnanost lekaru.

0 0
možnosti

scabies

22. 12. 2010 12:12
Re: uprimne pane Smuclere,

tvrdite ze neni treba slouzit pohotovost. Chapu ze v dermatologii to potreba neni, ale v chirurgii, interne, urologii, traumatologii, neurologii ano. Ja osobne bych byl pro zluseni LSPP, ktera byla uplne k nicemu. A ty penize z LSPP bych pridal tem, co slouzi pohotovosti v okresnich spitalech.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS