Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

rebbe

4. 1. 2010 8:58
V polských mapách byl název Sudety užíván,

co se pamatuji. Je to ten úsek pohraničních hor mezi Královským Sněžníkem a Ostravou. Jak již dříve řečeno, ten název byl na počátku minulého století zneužit separatistickou menšinou.

O nějakém sebeurčení se nediskutuje třeba v Belgii, kde žijí dvě etnika mezi sebou, ani ve Švýcarsku a tam je Němců dost. Jejich problém je nadměrná imigrace negramotných Turků a Afričanů. Zejména tam vadí islám a jeho nesnášenlivost s jinými vyznáními.

U nás ten problém vznikl uměle, v dobách národního obrození. Naši Němci byli stejného vyznání, jako Češi, katolíci nebo evangelíci, zde žádný problém nebyl. Němci se však velmi intenzívně vymezili proti Židům, vadila jejich píle a schopnosti, po r. 1948 nastal exodus Židů z ghett a začíná jejich zrovnoprávnění. Češi z velké většiny s těmi Židy sympatizovali, zejména i proto, že čeští Židé preferovali češtinu. Němci bývali za C.K. státu privilegováni třeba v získání státních úřednických míst, když to po 1918 bylo odbouráno, cítili se ukřivdění.

0 0
možnosti

admiral666

4. 1. 2010 9:52
Re: V polských mapách byl název Sudety užíván,

Pak by tedy sudetaci, jimz by stat umoznil znovuosidlit vybydlene obce zaostalejsi casti sudet, museli povinne v opravenem nebo znovupostavenem kostele udelat synagogicky koutek ci pristavbu!

0 0
možnosti

mašek

21. 12. 2009 22:28
Hnus

Pane Šmucler, dělá to na mě dojem, že píšete v žoldu Rengieru. Sudetští Němci chtějí od nás náhradu za svůj majetek. Jsem pátý majitel chalupy po němcích.  DOSTAVILA SE DCERA PŮVODNÍCH MAJITELŮ S TÍM, ŽE PO PODEPSÁNÍ lISABONSKÉ SMLOUVY MĚ VYŽENE.   Dále přišli asi týdnu s dotazem u sousedů" kde je nájemník". Díky jejich Heim im reich nás získali rusové s komunisty a mě zničili život. Lituji odsunu, protože si to mohli vyžrat s námi.My jsme blili krev a oni měli Oktoberfest. Kdo vám udělá plastiku až Vám někdo rozbije hubu. Takoví zmetci jako jste vy se kamarádí s Bartonem a roní slzy. Rád bych se s Vámi setkal abychom si to mohli vyříkat oko-oko

0 0
možnosti

Roman Šmucler

3. 1. 2010 17:03
Re: Hnus

Jenom pro info. Ringier jsou Švýcaři. Těch se druhá světová válka a ani osun netýkal. Ne píšu v jejich žoldu. No a těch bývalých majitelek máte kolem sebe nějak hodně, většina jich už moc nechodí. Vaše chalupa je vaše chalupa, nikdo Vám ji nevezme.

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

21. 12. 2009 20:22
Písmo nám nepřinesli Cyril a Metoděj

Víte ono nejde o to, že se nakonec prosadila latinka, mise Konstantina a Metodějě měla mnohem hlubší smysl, šlo o první ucelenější snahu o vytvoření trvalého křesťanského kánonu na našem území. Že to byli vzdělanci ze Soluně a ne z Řezna, Pasova? No a ? Pochopitelně, byly tu i dříve iroskotské misie, jenže ono to souviselo s uipevněním Velké Moravy jako výrazného mocenského hráče ve střední Evropě, což  se pochopitelně mnohým duchovním v Říši nelíbilo. Ona se toiž velkomoravská říše snažila již od začátku etablovat jako na Říši nezávislý státní útvar. A jen tím, že Řím byl rozdělen na východní a západní část se stalo, že zrovna ta východní byla aktivnější. Že nakonec odkaz Velké Moravy více akcentoval a východ, tj. Bulhaři a Kyjevská Rus a kodifikace azbuky se postupně z cyrilice vyvynuvší nemůže být seriozním argumentem ke zpochybňování významu obou. Chápu, že socialistické školství dokázalo zneužít téměř cokoli z našich dějin. 

0 0
možnosti

Skeptik Pavel

21. 12. 2009 20:32
Písmo nám nepřinesli Cyril a Metoděj 2

Ale osobně považuji za velmi nebezpečné odkaz Velké Moravy a Cyrilomětodějskou misi z našich dějina a ze společenského povědomí vymazávat a zpochybňovat ji odkazem, že především na východ od nás naslovansky psané a mluvené liturgii stojí  pravoslaví. Jenže to vzniklo později a dnes je pravoslaví často vnímáno  skrz geopolitické konotace imperiálně rozpínavého Ruska. Konstantin s Metodějěm byly ve své době v celé Evropě uznáváni jako velcí vzdělanci navzdory rozdělení Říše. jejich univerzalita učení jde tedy přes konfese a později u nás se usadivší latinský ritus. Velká Morava byl pokus o vytvoření středoevropské mocenského útvaru, který chtěl být autonomním jak na vlivu zapadní říše tak i východu. Byl to s určitou nadsázkou jistý předobraz pozdější podunajské říše.Velká Morava je určitým úvodem prvopočátkem české státnosti ať se to

někomu líbí či nelíbí.

0 0
možnosti

admiral666

21. 12. 2009 11:36
meli by byt znova pozvani

Pod podminkou, ze stojici a opravene budovy nedostanou, ale mohou si privlastnit a opravit ruiny + vybudovat zcela znicene a opustene vesnice od zakladu znova. Nemecka architektura byla vzdy na urovni R^

0 0
možnosti

kaktusak

21. 12. 2009 19:58
Re: meli by byt znova pozvani

Kdepak, zase by se tu usalašili. To ať ty ruiny radši úplně spadnou. 

0 0
možnosti

mirek73

21. 12. 2009 11:16
Neznalost autora???

Možná autor článku pozapomenul jaké konotace může slovo Sudety či sudetský vzbudit. Že ČSR nebyla pře válkou ideálním státem? A který byl? Dnešní optikou je snadné odsuzovat. Vyhlášení samostatnosti v roce 1918 je logický vývoj.

Jenže to byli němečtí obyvatelé sudet kteří z tohoto slova udělali pro mnoho čechů (i já k nim patřím) slovo "non-grata". Děda žil v pohraničí a něco od něj vím. I přesto že se smířil či odpustil (ne všem). Rozhodně jsem však proti tomuto označení protože jde o uměle vzniklý tvar označující úzěmí kde žila převážně něměcká menšina (což už dnes neplatí) která se posléze většinově přidala k Adolfovi H. Sama se zřekla příslušnosti k ČSR čili po ukončení války tu jako občené jiného (poraženého státu) nemohli čekat nic dobrého. Pokud by žádali zpět o příslušnost k ČSR čekala by mnoho z nich obžaloba ze zrady (pevně tomu věřím)...

0 0
možnosti

Vikina

21. 12. 2009 18:29
Re: Neznalost autora???

Název Sudety se běžně používal v 19. století (nejméně), tehdy se stejným významem, jako třeba Karpaty nebo Alpy. Až ve 30. letech získal i politický nádech, když se pod pojem "sudetští Němci" zahrnuli všichni Němci z pohraničí (třeba i ze Šumavy či Znojemska, a to rozhodně žádné Sudety nebyly). Dnešní návrat k původnímu názvu už není aktuální, stačili jsme si zvyknout na pojmenování jednotlivých pohoří.

To, co dneska slovo Sudety v Češích vyvolává, je jen smutným dokladem vymytí jejich mozků českou nazi propagandou.

0 0
možnosti

astrudina

21. 12. 2009 9:35
Herr Schmutzler,

myslím, že Vy rozhodně nemáte čas psát takové články. Vedete velkou kliniku, máte spoustu klientely, máte rodinu...Pokud jste tento paskvil opravdu zplodil, musel jste pro to mít  závažné důvody. Možná, že:

:-/- patříte k potomkům Sudeťáků, kteří chtějí náš stát pumpnout o prachy na základě Lisabonuy  a článek je součástí letošní rozsáhlé masáže v Junge Fronte Heute a Volkszeitung.

 :-(- nebo máte úkol odvést pozornost od jiných problémů, ale to nevychází, protože  před Vánoci...

8-o- nebo máte nějaký grant a v rámci toho musíte jednou za čas napsat do médií o Sudeťácích, jak se prostě zlí Češi zčista jasna rozhodli je vystěhovat, prakticky bez důvodu - a to jste letos ještě stihl.

Takže úkol splněn.

0 0
možnosti

všd

21. 12. 2009 2:45
Je to složitější

Zaprvé, devastace pohraničí byla a je nerovnoměrná. Navíc Klatovy nebyly Sudety, pro informaci. Zadruhé, Německo má co dělat s bývalou NDR, která je řídce osídlená a má vyšší nezaměstnanost, než původně Němci osídlené oblasti v ČR a Polsku, či k Polsku anektované části Německa. A to je do říct.

Ebersbach je součástí Německa, Bogatynia součástí Polska. Vypadají tato dvě města, jako by jedno bylo v mnohonásobně bohatším státě? Ještě křiklavější příklad Goerlitz a Zgorzelec (něco jako Český a Polský Těšín), Zgorzelec je na tom hůř, ale ne úměrně rozdílům mezi těmi zeměmi.

0 0
možnosti

admiral666

21. 12. 2009 11:33
Re: Je to složitější

Byvale Nemecko v Polsku je skutecne neuveritelne zapomenute a nechane napospas. Na jednu stranu tak spadlo dost pamatek, na druhou stranu unikly rozsahle mestske celky nejake vyrazne prestavbe, lenivi polaci povetsinou natreli fasady pastelovymi barvami a vyzdobili kostel a namesti v soutezi o nejnevkusnejsi mesto vychodniho pruska :-)

0 0
možnosti

Dankerk

21. 12. 2009 0:28
No,já teda nevím,mám

celkem solidní audio dokument o Benešových dekretech a jsem jednoznačně pro odsun ať probíhal jakkoliv.Zapomína se na neoddiskutovatelný fakt,že Němci nemuseli být odsunuti,mohli odejít o dost dříve,než došlo k odsunu

0 0
možnosti

Vikina

21. 12. 2009 2:35
Re: No,já teda nevím,mám

ano, i ty se můžeš odsunout do Koreje, kam se svým praštěným uvažováním patříš. Jen tam by Tě správně ocenili.

0 0
možnosti

kaktusak

20. 12. 2009 23:23
Odsun byl správný

Sudeťáci by se jistě vrátili, nebo by si spíš přivlastnili majetek, kdyby jim to bylo umožněno. A kdyby tady zůstali, jistě by se po roce 89 zase trhli, třeba i za cenu občanské války.

Je skvělé, že se naše pohraničí trochu vyprázdnilo, že se v něm zvětšila rozloha lesů, že je vhodné pro rekreaci.

Socialistický experiment byl úspěšný, právě proto musel být včas ukončen. Nynější kapitalistické experimenty tak úspěšné nejsou.

Německo bylo vždycky bohatší než české země. K dalšímu zaostání celé ČR, nejen pohraničí, došlo v důsledku rozkradačské reformy v 90. letech.

0 0
možnosti

ant.

21. 12. 2009 0:11
...ty jsi fakt primitiv...anebo možná nechápu tvoji ironii..

...8-o8-o

0 0
možnosti

Zebin

20. 12. 2009 16:09
ČSR vzniklo na základě

principu národa na sebeurčení, ale  Němcům se tenhle princip nepřiznal, proč. První republika věc nikdy nevyřešila a AH toho využil

0 0
možnosti

Konstrukter

20. 12. 2009 18:19
Re: ČSR vzniklo na základě

Němcům se tenhle princip nepřiznal? Němci neměli svůj stát?

0 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik