Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Strategie zdravotnictví KV kraje aneb Jak roztočit miliardy

Přiznám se bez mučení, fandil jsem doktorům z nemocnice Karlovy Vary, když chtěli zprůhlednit hospodaření, ba zúčastnil jsem se jejich stávky. Stejně tak občané, když jim ve volbách dali ohromující počet hlasů. Nyní se mi k připomínkování dostala dlouho očekávaná Strategie zdravotnictví Karlovarského kraje a jako by mě polili studenou vodou.

 Materiál sice nabyl mnoha údaji, které lze za pár hodin stáhnout z internetu a dvou úřadů ale jádrem je vcelku malá a ne příliš přesvědčivá stať o tom, že je potřeba rozjet jedno z největších investičních běsnění jaké česká medicína zažila. Co má ve zkratce spasit medicínu v tomto kraji? Nyní se horečně investuje v nemocnici Karlovy Vary, kupují se tam drahé přístroje (CT, NMR) s parametry jejich využití v místních podmínkách je diskutabilní (dle hesla jen to nejlepší a nejdražší je dost dobré). Připravuje se stavba nového pavilonu za stovky miliónů. Zároveň s počátkem této stavby má být ale rozhodnuto o opuštění této nemocnice a výstavbě nové někde mezi Sokolovem a Karlovými Vary.  Až tato megalomanská stavba skončí, bude uzavřena stále velmi moderní nemocnice v Sokolové (velké části není ani 30 let!!) a snad přeměněna na gigantickou léčebnu následných lůžek (chudáci stařečkové). Právě zmodernizovaná a dostavěná nemocnice v Karlových Varech bude uzavřena zcela (skoro bych se vsadil, že to bude problém a lékaři se jí budou držet zuby nehty- jak jsme to zažili v podobných případech v Praze a Brně) a snad opět za stovky miliónů přestavována na lázně (kdo by tam chtěl být léčen?), popřípadě s ní bude jinak obchodováno. Problémy kraje z kterých nekouká velký kolotoč peněz se v koncepci neřeší vůbec anebo jen orientačně- vymírání praktických lékařů, stav nemocnice v Chebu a nespolupráce medicínských kapacit . Třešínkou na dortu je, že pokud by se zde nepodařilo utratit „nějak“ většinu evropských peněz směřujících do kraje, mohl by být zapojen privátní investor. Takže s trochou běžného vývoje (celé se to prodraží) tu je prostor díky velkým potřebám peněz (před dokončením je potřeba vzít peníze ber, kde ber) pro faktickou privatizaci. Četl to někdo ze Sociální demokracie, která má hejtmana? Skoro bych řekl, že ne. Toto je skoro pravý opak, co jsem od pana hejtmana v minulosti slyšel.

Odborná úroveň toho textu, který snad stál podle informací v médiích mnoho miliónů korun (trochu Praha olympijská) je místy tragikomická. Mohu jako spolumajitel posoudit úroveň informací o nemocnici v Mariánských Lázních (docela významné zařízení). Tato nemocnice nestála autorům koncepce za dotaz či cestu do tohoto od Varů „tak vzdáleného“ místa. A tak napsali, že tam otevřeme plastickou chirurgii (jen pronajímáme operační sály), otevřeme gynekologii (no raději bychom se domluvili s Chebem abychom podpořili jejich oddělení) a zřídíme laserovou medicínu (tak to nevím, co je- asi chtěli říci, že osobně se zabývám lasery). Prý nemáme jednotku intenzivní péče- ale máme. No a interní oddělení je prý uzavřeno kvůli rekonstrukci- že o tom nic nevíme? Nic takového ani neplánujeme. Prý se pro to navýší počet interních pacientů v KKN a.s.- ale je to opačně KKN, nemá doktory a tak bereme pacienty, kteří by jinak jeli do Sokolova. Zjevně nebyla potřeba koncepce za milióny, stačilo aby někdo zvedl telefon a hlavně se s námi domluvit, co kdo a jak chce a bude dělat pro pacienty. Jenže vše, co se netýká stavby v Karlových Varech se vlastně neřeší.

Jádrem pudla je mindrák panující v Karlových Varech, že spolu se zřízením kraje by měla vzniknou i nemocnice srovnatelná s Plzeňskou. To, že to vůbec není potřeba, že Plzeň bez pacientů z našeho kraje bude mít ekonomický problém (a pak budeme závislí třeba až na Praze), že nemáme doktory a sestry není brán o v potaz. Klíčem je nezávislost na Plzni – aby se to podařilo je třeba stáhnout peníze a kapacity ze Sokolova a ideálně i z Chebu. Jenže obyvatelé, vesměs staří a nemajetní  chtějí mít základní péči co nejblíže a dobře chápou, že neurochirurg byl a je v Plzni. Taková oddělení potřebuje málokdo a málokdy ale za babičkou na internu je třeba dojít každý den.

Jak z toho ven? Nejzajímavější jsou ve studii dvě data. Lůžková kapacita KKN a.s. jsou využita na 50-80%. Zjevně máme tedy více postelí a tabulkových zaměstnaneckých míst, než je potřeba. Kraj navíc plánuje úbytek obyvatelstva. Místo stavění je naopak potřeba kapacity zavírat (není v tom problém- prázdné postele jsou na nic). Tím se zmenší potřebný počet lékařů a sester  (nikdo se nepropustí- oni a ony nejsou) a částečně či zcela se vyřeší jejich nedostatek. Pokud se budeme inspirovat přes hranice v Německu, zjistíme, že není potřeba aby každá nemocnice v noci přijímala akutní pacienty  (zvláště, když nemá k dispozici technologie jako CT, NMR a dostatečné množství lékařů-konziliářů), opět ušetříme personál. Dejme jim více peněz za práci přes den, ať jsou milí na pacienty a spí doma s rodinami a ne ve „špitále“. Osobně bych nestavět nový „traumalogický“ pavilon u nemocnice Karlovy Vary. Stejně těžké úrazy vzápětí pošleme do Plzně (například nemáme klíčového neurochirurga) a jenom budou vrtulníky štvát obyvatele okolních domů. Za ušetřené peníze zbylé nemocnice opravme a myslím zbude i na jejich „pozlacení“. Pokud se bude racionálně hospodařit a nebude investovat do zbytečně luxusních přístrojů , KKN se bude rozvíjet za své peníze. Pokud kraj chce a může investovat- o to lépe, lepšímu se nikdo nebrání.

Co s tou novou nemocnicí? Pokud by jejím cílem bylo velké omezení  jedné z nemocnic KV-Sokolov, nejsem proti. Mějme ale odvahu to říci. Místo zbabělého: „stavíme na pomezí“ – a tedy nebude nemocnice ani v jednom z měst- dostavme jednu z nich- asi Karlovy Vary a koncentrujme tam kapacity. Ta druhá může mít více následných lůžek a základní obory popřípadě obory, jež nemusejí být v komplexu (například vyhlášené ORL a oční).  A hlavně mysleme na Cheb! Dostavba nemocnice v KV- odhadem „přes palec“ 400 miliónů, pokud by to stavěl soukromník, do miliardy , pokud bude stavět kraj. Každopádně můžeme 2,5 miliardy použít jinde.

Klíčové- i když ne tak populární (to není jako slavnostně otvírat nový přístroj)  bude zajistit praktické lékaře tam, kde chybí a propojit je s nemocnicemi. Spoluprací s fakultami si vysokoškolsky vzdělané odborníky (sestry a snad i lékaři) musíme z části vychovávat v kraji aby se tu usadili. Co nejvíce atestací pro lékaře se musí „odškolit“ zde a ne v Plzni .

Věřím, že může na mých názorech ledacos kdokoli shledat nedostatečnými nejenom kvůli rozsahu tohoto textu ale koncepci jsem si zpracoval sám, bez miliónů a jen z veřejných dat. Proto jsou nutné co nejrychleji veřejné diskuse všech odborníků aby se vytvořila koncepce opravdu nejlepší a zároveň ekonomicky reálná. Koncem září se to má rozhodnout. V atmosféře volebních slibů se můj strach z nesmyslu stupňuje. Jedna z největších investic v historii kraje by se  měla dělat s vědomím, že peníze použité zde  prostě jinde budou chybět. Skoro bych si tipnul, že například pobočka lékařské fakulty by problém lékařů a sester vyřešila více, než nový dům v polích mezi městy (to utečou i stávající zaměstnanci). Pojďme se o tom bavit!

As.MUDr.Roman Šmucler, CSc.

Pozn. pro čtenáře  Autor není zcela nezávislý, kandiduje za stranu TOP 09. Provozuje ambulance v Karlových Varech, Mariánských Lázních a v Jáchymově. Jé vedoucím lékařem ve VFN Praha a učitelem na 1. Lékařské fakultě UK Praha. Spoluvlastník  nemocnice v Mariánských Lázních.

Autor: Roman Šmucler | středa 19.8.2009 23:38 | karma článku: 21,81 | přečteno: 1956x
  • Další články autora

Roman Šmucler

Co říkají vítězství komunistů mediální a političtí mágové?

Praha a nejenom ta byla a je plná všemozných šíbrů, kteří znali odpověď na to, jak vyhrát volby a ovládnout danou oblast. Je potřeba poslat velkou zakázku přátelům. Ti pošlou část peněz zpět tajným stranickým “pokladníkům” (něco zbyde i na lidi, kteří se “namočili”). No a pak geniální manipulátoři za takto získané peníze zajistí vítězství.

14.10.2012 v 9:41 | Karma: 30,17 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Takhle se má organizovat zdravotnictví!

Kdo nám poradí, jak přebudovat naše zdravotnictví? Původní obyvatelé Aljašky! Ne, opravdu si nedělám legraci a pokud nějaký jiný myslitelský, či podnikatelský počin od nás trumfne čísla z organizace Southcentral Foundation, tak sním tento článek!

14.8.2012 v 11:20 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2526x | Diskuse| Politika

Roman Šmucler

Víkend s Clintonem, Papandreem, Annie Lennox a Larrym Pagem

Rovnou říkám, že tento titulem je víc bulvární, než by se slušelo, ale tak to pro mě dopředu vypadalo. Pozvánky na nejrůznější akce člověk systematicky odmítá. Leč Zeitgeist, jakýsi diskusní salón organizovaný firmou Google je prostě jiná liga a na takovou akci prostě odjel každý, kdo byl v Evropě pozván a nebyl zrovna na smrtelné posteli. Rovnou řeknu, že za dva dny padlo jediné české jméno, a to hned s dovětkem, že takoví se často nerodí a teď chybí. Václav Havel. Ale v publiku nás tam sedm Čechů poslouchalo a to bylo nejvíce ze zemí, které si říkají střední Evropa a ostatní nám říkají východ. Ba bylo nás tam více, než Rusů. Za to patří dík českému Googlu s Táňou LeMoigne, které zjevně leží na srdci, abychom byli celkově jako Češi u toho.

23.5.2012 v 9:17 | Karma: 9,97 | Přečteno: 802x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Ples v opeře na vlastní oči

Moc se mi tam nechtělo, měl jsem pocit, že to bude o snobech, co si hrají na monarchii a Vídeň.Před vstupem vyřvávali demonstranti:"Nechceme platit Vaše dluhy!" No to od nich nikdo nečeká. Taky řvali, že si chtějí z internetu stáhnout zadarmo, co tam najdou, a že je krize. Na to, že je krize měli docela fajnové nazvučení a zabavili několik policistů, kteří by jinak dělali něco potřebnějšího.

26.2.2012 v 9:33 | Karma: 31,32 | Přečteno: 3024x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Změna názoru většiny evropských plastických chirurgů na skan

"Mimořádná situace si vyžaduje mimořádné řešení," uvedl v Paříži 28. Ledna 2012 patriarcha setkání zástupců klíčových odborných společností estetické medicíny svolané k domluvení celoevropskému konsenzu, jak to celé „nadělení“ s prsními implantáty vyřešit. Pro mě to byla neuvěřitelná škola mezinárodní medicínské diplomacie, které jsem měl tu čest i štěstí být účastníkem. Dozvěděl jsem se mnohé nejenom o kauze samotné, ale i o právních a etických aspektech tohoto oboru.

7.2.2012 v 9:24 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik