Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Chřipka, demagogie a populismus

V zemích s jistou kulturní úrovní je považováno za lehce přihlouplé a nevychované ležet týden s chřipkou, prskat, nakazit ostatní a nevydělávat, když bylo vynalezeno očkování. Je jedno, zda se jedná o chřipku sezónní či pandemickou, základní rovnice platí vždy.

 

  1. Náklady na očkování jednoho pacienta jsou násobně malé ve srovnáním s náklady onemocnění. Však proto, a ne z nějaké hrůzy a hlouposti, se proočkovala Británie i Německo. Velmi přesně si spočítaly kolik takový špás stojí doslova promilí z celého ohromného HDP. Z pohledu prostého Čecha je to jasné. Tři dny se neplatí nemocenská, pak jenom část. O svoje přijde zaměstnavatel. Když málo, pak taková sezónní chřipka vyjde i s nákupem léků na jeden až dva tisíce korun. Proti dvěma stovkám za očkování docela nesmyslný výdaj. Záměrně vynechávám drastické náklady na ty , kteří přežili na jednotkách intenzivní péče. Vyjádříme-li život člověka z pohledu státu miliónem korun, před lety to tak spočítali ekonomové u mladých lidí, kteří na pandemickou chřipku nejvíce hynou. Tedy i ten vysmívaný „malý“ počet úmrtí už nás stál 100 miliónů. Pro lékaře jsou to cynické počty ale profesor ekonomie tč. prezident republiky by si to tak nějak měl umět spočítat. Můžeme si hrát s výpočty tak či onak ale to očkování se přes veškeré sabotování a malé využití už asi zaplatilo a přinese zisk v penězích nám všem, o samotném faktu zachovaného zdraví nemluvě. Jediné o čem lze diskutovat je to, zda by to měl cele platit stát, či by si mohli přispívat občané či zaměstnavatelé, nejlépe však zdravotní pojišťovny. Ano, závistivý český národe, farmaceutické firmy vydělaly majlant, konečně jako vydělávají na antibioticích, lécích na rakovinu a spoustě jiných medikacích, které fungují. Díky jim za rychlost, jak dnes dokáží reagovat a hlídejme si aby nevydělaly více, než je nutné.   Bohužel tady, na závisti,  se naskytla šance přihřát si politický guláš, nejenom Hradu. Je mi líto kolgů-lékařů, jak obhajují názor o nevyzkoušené vakcíně (mělo ji jen několik desítek miliónů lidí), jak brojí proti povinnému očkování ( a přitom jich jinak máme tolik!!!) a sami vědí, že to je celé jen politická hra. Dnes zatratíme očkování (zodpovídá za něj člověk z ODS) , zítra po něm budeme volat. Jak nám ale pacienti mají věřit? Pan prezident má díky svému věku nižší riziko komplikací u pandemické chřipky a pokud ne, přejme mu právo týden stonat, jistě ho nepřepadejme s injekční stříkačkou v ruce. Přejme právo odmítnout klidně až 30% vojákům a policistům, i tak splníme účel a člověk má právo o svém zdraví rozhodnout (osobně bych mu ale dal náhradu léčení v ceně stovek jednotek či stovek tisíc korun k náhradě) . Každopádně však, prosím, operujme jen s fakty. Nedávejme do televizních debat vedle sebe názor profesora- specialisty a málo informované praktické lékařky a nenazývejme pak reportáž: „Lékaři odmítají očkování“. Tohle relativizování, senzacechtivost a politické kalkuly nás ženou dál do marasmu v kterém jsme už tak až po uši. Co říci závěrem. Snad , že se bojím, že nějaký politik zaslechne, že za něco mohou čarodějnice. Takový monstrproces s upalováním , to by mohlo vyvolat pozornost a hlasy části publika. A ta upálená? Ta už přece volit nebude…

P.S. 2 dny po té. Hlavního hygienika mám docela odborně rád. Tím neočkováním se mě zklamal a je to profesní selhání, škoda

Autor: Roman Šmucler | úterý 2.2.2010 8:00 | karma článku: 24,39 | přečteno: 2609x
  • Další články autora

Roman Šmucler

Co říkají vítězství komunistů mediální a političtí mágové?

Praha a nejenom ta byla a je plná všemozných šíbrů, kteří znali odpověď na to, jak vyhrát volby a ovládnout danou oblast. Je potřeba poslat velkou zakázku přátelům. Ti pošlou část peněz zpět tajným stranickým “pokladníkům” (něco zbyde i na lidi, kteří se “namočili”). No a pak geniální manipulátoři za takto získané peníze zajistí vítězství.

14.10.2012 v 9:41 | Karma: 30,17 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Takhle se má organizovat zdravotnictví!

Kdo nám poradí, jak přebudovat naše zdravotnictví? Původní obyvatelé Aljašky! Ne, opravdu si nedělám legraci a pokud nějaký jiný myslitelský, či podnikatelský počin od nás trumfne čísla z organizace Southcentral Foundation, tak sním tento článek!

14.8.2012 v 11:20 | Karma: 31,88 | Přečteno: 2526x | Diskuse| Politika

Roman Šmucler

Víkend s Clintonem, Papandreem, Annie Lennox a Larrym Pagem

Rovnou říkám, že tento titulem je víc bulvární, než by se slušelo, ale tak to pro mě dopředu vypadalo. Pozvánky na nejrůznější akce člověk systematicky odmítá. Leč Zeitgeist, jakýsi diskusní salón organizovaný firmou Google je prostě jiná liga a na takovou akci prostě odjel každý, kdo byl v Evropě pozván a nebyl zrovna na smrtelné posteli. Rovnou řeknu, že za dva dny padlo jediné české jméno, a to hned s dovětkem, že takoví se často nerodí a teď chybí. Václav Havel. Ale v publiku nás tam sedm Čechů poslouchalo a to bylo nejvíce ze zemí, které si říkají střední Evropa a ostatní nám říkají východ. Ba bylo nás tam více, než Rusů. Za to patří dík českému Googlu s Táňou LeMoigne, které zjevně leží na srdci, abychom byli celkově jako Češi u toho.

23.5.2012 v 9:17 | Karma: 9,97 | Přečteno: 802x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Ples v opeře na vlastní oči

Moc se mi tam nechtělo, měl jsem pocit, že to bude o snobech, co si hrají na monarchii a Vídeň.Před vstupem vyřvávali demonstranti:"Nechceme platit Vaše dluhy!" No to od nich nikdo nečeká. Taky řvali, že si chtějí z internetu stáhnout zadarmo, co tam najdou, a že je krize. Na to, že je krize měli docela fajnové nazvučení a zabavili několik policistů, kteří by jinak dělali něco potřebnějšího.

26.2.2012 v 9:33 | Karma: 31,32 | Přečteno: 3024x | Diskuse| Ostatní

Roman Šmucler

Změna názoru většiny evropských plastických chirurgů na skan

"Mimořádná situace si vyžaduje mimořádné řešení," uvedl v Paříži 28. Ledna 2012 patriarcha setkání zástupců klíčových odborných společností estetické medicíny svolané k domluvení celoevropskému konsenzu, jak to celé „nadělení“ s prsními implantáty vyřešit. Pro mě to byla neuvěřitelná škola mezinárodní medicínské diplomacie, které jsem měl tu čest i štěstí být účastníkem. Dozvěděl jsem se mnohé nejenom o kauze samotné, ale i o právních a etických aspektech tohoto oboru.

7.2.2012 v 9:24 | Karma: 17,92 | Přečteno: 1196x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Svědci mluvili až příliš, soud s Weinsteinem se zopakuje. Z vězení však nevyjde

25. dubna 2024  15:46,  aktualizováno  16:15

Newyorský odvolací soud ve čtvrtek zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta Harveyho...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:14

Aktualizujeme Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

V plaveckém bazénu v Řepích utonul muž, nejspíš měl zdravotní problém

25. dubna 2024  16:09

Ve veřejném plaveckém bazénu v pražských Řepích ve čtvrtek utonul přibližně sedmdesátiletý muž....

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5767x
doc.MUDr. Roman Šmucler, CSc., lékař, podnikatel, vysokoškolský pedagog, moderátor a scénárista.

Seznam rubrik